sunnuntai 28. heinäkuuta 2013

Brunssi

Tänään halusin järjestää vanhemmilleni herkkubrunssin. Sää onneksi suosi ja pääsimme nauttimaan kiireettömästä aamusta ja herkuista terassillamme. Reseptit ovat omiani lukuunottamatta bagelien ohjetta.

Menu:
Tuoreita bageleita ja ruisleipää
Erilaisia leikkeleitä ja vihanneksia
Tuorejuustoa ja voita
Loimulohta
Pekoni-pastasalaatti
Lihapullia: tomaatti-basilika, pecorinojuusto-kapris ja tavallisia
Sinappinen kermaviilikastike
Minikurkkuja
Vesimelonia
Tuoreita vadelmia ja mustikoita
Maustamatonta jogurttia ja vaniljajogurttia
Mansikka-jogurttimysliä
Marjamysliä
Kahvia
Maitoa
Appelsiinimehua

Kaikki oli ihanaa ja nyt on vatsa älyttömän täysi! Illalla nautitaan vielä tähteitä:)

Bagelit:
5dl vettä
2tl suolaa
1/4dl sokeria
50g hiivaa
2dl kaurahiutaleita
n.10dl sämpyläjauhoja
50g voita

Keittämiseen:
2l vettä
2rkl karkeaa merisuolaa

Pinnalle:
Seesaminsiemeniä

Kaada lämmitetty vesi kulhoon, lisää suola, sokeri ja hiiva. Sekoita hyvin, lisää hiutaleet, kaksi kolmasosaa jauhoista ja vatkaa taikinaa voimakkaasti. Lisää pehmeä rasva sekä  loput jauhot ja vaivaa taikina kulhon laidasta irtoavaksi. Peitä ja kohota kaksinkertaiseksi.

Kumoa taikina jauhoitetulle työpöydälle, tee taikinapaloja ja pyöritä ne pyöreiksi sämpylöiksi. Siirrä palat leivinpaperoidulle pellille, peitä ja anna kohota sen aikaa kunnes vesi kiehuu.

Kuumenna vesi ja merisuola kiehuvaksi. Pyöräytä sämpylöiden keskelle reikä ja siirrä rinkilät kiehuvaan veteen. Keitä 2-3 minuuttia. Nosta reikäkauhalla rinkilät leivinpaperoidulle pellille ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista uunissa 220 asteessa 15-20 minuuttia. Tarjoa lämpimät bagelit erilaisten täytteiden kanssa esim. tuorejuuston ja lohen. 

(Eiliset bagelit kannattaa paahtaa paahtimessa)

Pekoni-pastasalaatti:

1 paketti Amerikan pekonia
kirsikkatomaatteja
punasipuli
korianteria
basilikaa
pastaa esim. penne

Keitä pasta ja paista pekoni rapeaksi. Pilko sipuli, tomaatit, korianteri ja basilika. Sekoita kaikki ainekset yhteen ja nauti.

Lihapullat:
700g nauta-sikajauhelihaa
1 kananmuna
1 sipuli
mustapippuria
suolaa
jauhelihamaustetta

Sekoita jauhelihan joukkoon kananmuna, hienonnettu sipuli ( voit kuullottaa, jos haluat) ja mausteita oman maun mukaan. Itse en laittanut korppujauhoja, mutta niitä voi toki laittaa.

Jaa taikina kolmeen osaan.

Tavalliset lihapullat:
Lisää taikinaan oman maun mukaan dijon-sinappia, soijakastiketta ja tacomaustetta.

Pecorinojuusto-kaprislihapullat:
Lisää taikinaan raastettua pecorinojuustoa ja kapriksia

Tomaatti-basilikalihapullat:
Lisää taikinaan tomaattipyrettä, valkosipulinkynsi ja hienonnettua basilikaa

Pyöritte taikinoista palloja ja paista uunissa 225 asteessa n. 20 minuuttia.



Sinappinen kermaviilikastike:

1 purkki kermaviiliä
1-2rkl dijon-sinappia
ruohosipulia
mustapippuria
suolaa

Sekoita ainekset keskenään ja anna maustua jääkaapissa 30 minuuttia.
Lohta




Tuoreet marjat.ja mysli maidon tai jogurtin kanssa ovat niin namia!




Nyt tämä tyttö menee ottamaan aurinkoa ja lukemaan kirjaa. Huomenna onkin aikainen herätys, sillä lähdemme äitini kanssa Helsinkiin ja lentokentällä pitäisi olla jo viideltä aamulla:) Tulen torstaina takaisin, joten kirjoittelen tänne varmaan perjantaina ja heinäkuun suosikit on myös silloin luvassa:) Ihania kesäpäiviä!

T.Varpu








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti