tiistai 29. lokakuuta 2013

Etanoita, simpukoita ja nektariineja

Vietimme ystävieni kanssa kauan lupaamaani simpukkailtaa. Olin luvannut minua muutossa auttaneita ( 2 vuotta sitten!), että valmistan heille kiitoksena illallisen. Joskus asioiden toteutuminen kestää, mutta nyt odotus palkittiin ja vietimme oikein kivan illan hyvän ruoan ja juttujen parissa. Alkupalana söimme homejuustoetanoita, pääruokana sinisimpukoita valkoviiniliemessä ja jälkkäriksi paistettuja nektariinejä mascarponevaahdolla.

Etanapannu

etanoita
voita
homejuustoa
parmesanraastetta

Etanat pannun koloihin, nokare homejuustoa ja reilusti voita päälle. Lopuksi raastetaan runsaasti parmesania koko pannun pinnalle. Uuniin reiluun 200 asteeseen, kunnes etanat ovat gratinoituneet kauniisti.

Etanapannujen kanssa pitää aina tarjota myös tuoretta patonkia.

Sinisimpukat Hillan tyylillä

1kg sinisimpukoita
pala varsiselleriä
2-3 salottisipulia
2 kynttä valkosipulia
2-3 kasvisliemikuutiota
valkoviiniä
kermaa
persiljaa
timjamia

Sinisimpukat voi ostaa monesta paikasta valmiiksi puhdistettuina. Mutta jos näin ei ole, niin ne tulee käsitellä hyvin ennen valmistusta. Simpukat voi laittaa kylmään veteen hetkeksi, jolloin ne monesti sylkäisevät hiekat sisältään. Kuoren välistä tuleva "parta" tulee ottaa terävällä veitsellä pois ja simpukat on hyvä harjata simpukkaharjalla puhtaiksi pinnasta. Elävä simpukka on kiinni ja huonoksi mennyt on auki. Eli heitä pois kaikki auenneet.

Tämän jälkeen pilkotaan varsiselleri, salottisipulit ja valkosipuli hienoksi silpuksi. Paistetaan ne pannulla läpikuultaviksi tilkassa öljyä tai voita. Lisätään valkoviiniä noin 2-3 dl riippuen vähän siitä, kuinka paljon lientä haluaa. Itse tykkään, että lientä on paljon. Perään heitetään kasvisliemikuutiot tai kasvisfondia ja maistellaan suolaisuus. Timjamin voi myös laittaa mukaan. Yleensä hauduttelen lientä jonkin aikaa tässä vaiheessa, että maut tiivistyvät hyvin. Kermankin voi lisätä tässä vaiheessa. Lopuksi mukaan laitetaan simpukat ja kansi kiinni. Kypsyminen vie muutamia minuutteja ja tässä on syytä olla tarkkana, jotta liha ei sitkisty. Kun simpukat ovat valmiita, ne aukeavat. Kiinnijääneitä ei pidä syödä. Ihan lopuksi sekoitetaan persiljasilppu joukkoon. Söimme simpukoita patongin ja maalaisranskalaisten sekä majoneesin kera.

Valmiit simpukat ja maalaisranskikset.
Maalaisranskalaiset on helppo valmistaa itse. Isoja perunoita (rosamunda tmv.) leikataan reiluiksi suikaleiksi. Sekoitetaan vähän öljyä ja suolaa. Ladotaan pellille ohueksi kerrokseksi ja paistetaan 200 asteessa, kunnes ovat kypsiä ja ruskettuneita. Lopuksi voi vielä heittää suolaa joukkoon. Kypsyminen kestää joskus aika kauan eli tämä on hyvä tehdä ihan ensimmäisenä illallista valmistettaessa.

Uuninektariinit

nektariineja puolitettuina (kivi pois)
vaahterasiirappia
fariinisokeria
voita
rosmariinia

Nektariinien koloihin laitetaan kaikki mausteet ja paistetaan uunivuoassa, kunnes pehmenevät ja ruskistuvat vähän. En muista tarkkaa lämpötilaa mutta joku 175 astetta voisi olla hyvä. Lopuksi voi vielä sirotella lisää sokeria pintaan ja paahtaa pinnan rapeaksi kaasupolttimella. Tarjoillaan mascarpone-kermavaahdon kera. Jäätelökin sopii hyvin. Vaahtoon laitoin vähän vaahterasiirappia ja pikkuisen sitruuna tuomaan raikkautta.

Kevyt jälkkäri raskaalle illalliselle kaloreita kuitenkaan säästelemättä.
Illalliskattaus valmiina.


Herkkuhetkiä kaikille toivoo:
Hilla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti